Autor: Monika Faber 23-09-2021 15:30:00

PZW odpowiada Sylwii Spurek

PZW

Organizowanie i umożliwianie uprawiania wędkarstwa dla ponad 1,5 miliona wędkarzy – obywateli Polski, jest jednym z głównych celów wpisanych w Statut Polskiego Związku Wędkarskiego. Stanowisko PZW jako stowarzyszenia, skupiającego około 630 tysięcy członków na pomysły europosłanki Sylwii Spurek jest negatywne.

PZW negatywnie ocenia pomysły Sylwii Spurek

Uprawianie amatorskiego połowu ryb to nie tylko okazja do pozyskania zdrowej i naturalnej żywności. To nie tylko hobby. To światowe zjawisko socjologiczne i aktywność ludzka związana z przebywaniem na łonie natury. Często jest to pasja i styl życia.

Niech za przykład posłuży cytat Gustawa Herlinga-Grudzińskiego:

To nie żadna sztuka przyjść nad wodę, zarzucić wędkę, szast, prast i wyciągnąć zaraz rybę. Prawdziwego wędkarza poznaje się po tym, że potrafi być szczęśliwym od samego siedzenia z wędką nad wodą...

Działalność członków Polskiego Związku Wędkarskiego nie ogranicza się tylko do połowu ryb. Fakt, że PZWi, jako największe stowarzyszenie w Polsce we współpracy z jednostkami naukowymi prowadzi szereg działań w kierunku ochrony oraz poprawy stanu siedlisk przyrodniczych, może jest mało znany, szerszemu gronu odbiorców

– uważa stowarzyszenie.

To ze składek Naszych członków buduje się i odtwarza tarliska dla ryb, wspiera programy restytucji (przywrócenie gatunku zagrożonego wyginięciem) ryb łososiowatych i jesiotra bałtyckiego. To dzięki podjętym pod koniec XX wieku wspólnym działaniom PZW i polskich naukowców, udało się przywrócić wiele cennych gatunków ryb reofilnych, tj. brzana, świnka, certa, boleń czy kleń do polskich rzek

– dodaje.

Czytaj też: Wałęsa do Spurek: To chory pomysł, ja wędki nie oddam!

PZW uważa, że postulaty Sylwii Spurek uderzają w swobody obywatelskie

Zdecydowanie stoimy na stanowisku i opowiadamy się za tym, że wszelkie inicjatywy i działania, w tym te z poziomu Parlamentu Europejskiego, powinny być ukierunkowane na wypracowanie mechanizmów i narzędzi zmierzających do ochrony siedlisk,przywracania ich stanu naturalnego, udrażniania cieków umożliwiając wędrówki ryb, ograniczenia zabudowy i melioracji, które bardzo często zamieniają dzikie i piękne rzeki w wybetonowane kanały

– apeluje PZW.

Co jakiś czas politycy zaskakują społeczeństwo swoimi nad wyraz oryginalnymi pomysłami. Tak było i tak będzie, ale staje się to niebezpieczne, gdy próbują narzucać innym, co jest dla nich dobre oraz jak mają realizować swoje pasje życiowe. Zaproponowana przez Panią Europoseł ochrona ryb poprzez wprowadzanie zakazów, ogranicza prawa i swobody obywatelskie

– podsumowało stowarzyszenie w piśmie.

pzw.org.pl/fot.Flickr/Pxhere

Monika Faber
Author: Monika Faber
z wykształcenia prawnik, z zamiłowania rolnik. Połączenie tych dwóch profesji pomaga zrozumieć jak wymagające jest dzisiejsze rolnictwo. Jestem dumna z polskiej wsi.