Autor: Monika Faber 2021-02-17 13:30:00

PZHiPZF – stanowisko zarządu w sprawie zwalczania koronawirusa

PZHiPZF

Zarząd Polskiego Związku Hodowców i Producentów Zwierząt Futerkowych (PZHiPZF) opublikował stanowisko w sprawie pobierania próbek i zwalczania zakażeń SARS-CoV-2 u norek. Zwraca w nim uwagę na brak cywilizowanych i precyzyjnych przepisów, brak odszkodowań dla hodowców, a także nagonkę medialną i szereg manipulacji. Zaapelował również do hodowców by nie pozwalali na pobieranie próbek do badań póki sytuacja prawna się nie zmieni.

PZHiPZF apeluje o wpisanie zwierząt futerkowych do ustawy o ochronie zwierząt

Zdaniem zarządu PZHiPZF zakażenia SARS-CoV-2 u norek mogą być zwalczane tylko zgodnie z Konstytucją i obowiązującym prawem, czyli ustawą z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. 2004 nr 69 poz.625).

Dlatego należy wpisać norkę amerykańską i inne gospodarskie zwierzęta futerkowe do art. 49.1. ustawy o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt

– czytamy w piśmie.

PZHiPZF zwraca uwagę, że brak możliwości wypłaty odszkodowania za wybijane zwierzęta i inne straty uniemożliwia według obecnych przepisów pobierania próbek do badań od norek. Natomiast lekarze weterynarii zmuszani są do łamania prawa:

Bez możliwości wypłacania właścicielowi zwierząt odszkodowania za wybijane zwierzęta i inne straty, w tym pokrycie kredytów, niemożliwe jest pobieranie od norek próbek do badań i urzędowe zwalczanie zakażeń wirusem SARS-CoV-2 u norek, gdyż rozporządzenie ministra rolnictwa, które to opisuje, nie wypełnia warunków ustawy o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt na obszarze całego kraju lub jego części. Zmusza to lekarzy weterynarii zatrudnionych w Inspekcji Weterynaryjnej do łamania prawa wynikającego z ustawy, czyli aktu wyższego rzędu. Brak urzędowego oszacowania wartości zwierząt, nie zabezpieczenie pieniędzy na odszkodowania za wybijane zwierzęta (nie z urzędu) jest poważnym naruszeniem praw Konstytucyjnych naszych hodowców

– podkreśla zarząd PZHiPZF w piśmie.

Czytaj też: Odszkodowania za likwidację hodowli futrzarskich – jak to było Europie? PEŁNA LISTA

PZHiPZF apeluje do hodowców by nie pozwali pobierać próbek do czasu zmiany obecnej sytuacji prawnej

Zarząd PZHiPZF podkreśli również fakt kłamstwPZHiPZF 02 medialnych o wyjątkowym zagrożeniu zdrowia publicznego przez norki, głoszonych przez przedstawicieli kierownictwa Instytutu Weterynarii w Puławach nie mających merytorycznego pokrycia i które nie są wynikiem rzetelnych badań i obiektywizmu naukowego:

Są głoszone w wyniku zapotrzebowania politycznego, którego celem jest likwidacja hodowli norek. Lekarze weterynarii wykonują zawód zaufania publicznego i w zakresie wykonywania
swoich obowiązków zawodowych powinni być apolityczni

– uważa PZHiPZF.

Koty, psy i inne zwierzęta towarzyszące człowiekowi mogą stanowić poważne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Zagrożenie z ich strony jest celowo pomijane, pomimo, iż te zwierzęta uczestniczą w życiu codziennym zdrowych i chorych na COVID-19 ludzi, a nie są objęte obowiązkowymi badaniami w kierunku zakażeń wirusem SARS-CoV-2. Norki natomiast przebywają w ścisłej izolacji a zagrożenia z ich strony są wymyślane przez nieodpowiedzialnych polityków i naukowców

– podkreślaja zarząd

PZHiPZF zwrócił się do hodowców by Ci oponowali przed pobieraniem próbek do badań od norek do czasu aż nie zmieni się sytuacja prawna w naszym kraju:

Hodowcy nie powinni pozwalać na pobieranie próbek do badań, dopóki prawo nie będzie ucywilizowane, doprecyzowane, umożliwiające właściwe postępowanie epizootyczne, obejmujące pełne wypłacanie hodowcom odszkodowań za kompleksowo wyliczane straty i utracone przychody/zyski na przyszłość. Straszenie rolników przez urzędników ma aspekt kryminalny i powinno być ścigane przez właściwe organa Polski Rzeczpospolitej.

Monika Faber
Author: Monika Faber
z wykształcenia prawnik, z zamiłowania rolnik. Połączenie tych dwóch profesji pomaga zrozumieć jak wymagające jest dzisiejsze rolnictwo. Jestem dumna z polskiej wsi.
wiecej

TOP 10