PILNE!

Portal rolniczy - porady dla rolnika - informacje agro

Hodowla / Drób i jaja / Nurogęś – jedna z najpopularniejszych ras w Polsce

Nurogęś – jedna z najpopularniejszych ras w Polsce

Autor: Monika Faber 2022-09-13 10:00:00
Nurogęś

Nurogęś jest gatunkiem ptaka wodnego. Według naukowców jest największym przedstawicielem traczy w Polsce, większym nawet od krzyżówki.

Ta rasa pochodzi od rybożernej grupy kaczek, lecz ma posiada stosunkowo długi i smukły dziób, zakończony charakterystycznym hal służącym do przytrzymania schwytanej ryby. Jej długość ciała może sięgać nawet 70 centymetrów, rozpiętość skrzydeł dorosłego osobnika waha się między 80, a 100 cm. Masa ciała wynosi powyżej jednego kilograma.

Charakterystyka rasy

Boki, pierś, spód ciała i dolna część szyi dorosłego samca są białe, niekiedy z różowawym nalotem. Głowa u samca jest zielonoczarna, o grzbiet czarny. Samica, ptaki młodociane oraz samce w szacie spoczynkowej są do siebie bardzo podobne. Mają szare boki i wierzch ciała, białawy spód i brązową głowę. Na podbródku występuje wyraźna biała plamo. U obu płci z tyłu głowy pióra układają się w charakterystyczny czub. W locie na skrzydłach widoczne są duże białe plamy.

Nurogęś jest często mylona z mniejszym i chudszym od niego szlacharem Mergus serrator. Dorosłe samce obu gatunków wyraźnie różnią się od siebie. Nurogęś nie ma szarych boków ciała, brązowej piersi i czarnej plamy u nasady skrzydeł.

Nurogęś

Nurogęś osiedla się w marcu

Nurogęś przybywa na tereny lęgowe znajdujące się na terytorium Polski w marcu. Gniazda najczęściej umieszczone są w dziuplach, czasami w różnego rodzaju norach lub pod wykrotem. W każdym przypadku gniazdo musi być osłonięte z góry.  Chętnie zasiedla też budki lęgowe. Gniazdo w dziupli może nie mieć wyściółki lub jest ona bardzo skąpo i składa się z suchych części roślin. Gniazda pod wykrojami są wyścielone suchymi trawami, liśćmi lub drobnymi gałązkami.

W tracie wysiadywania jaj samica nurogęsi wyrywa sobie pióra z brzucha, by obłożyć gniazdo specyficznym puchem. Rasa ta często tworzy luźne kolonie lęgowe. Między kwietniem, a marcem potrafi złożyć nawet do 15 jaj, które są wysiadywane około 28 dni. Pisklęta są zagniazdownikami opuszczają gniazdo następnego dnia po wylęgu i już do niego nie wracają.

Czytaj również: Kormorany i tracze nurogęsi zimują na rzece Prośnie

natura2000.gdos.gov.pl /fot.pixabay