O tym co ważne dla polskiej wsi.

Czyste powietrze czysty zysk Czyste powietrze czysty zysk
Talk icon

21-02-2022

Autor: Michał Rybka

POLPIG zajęło stanowisko ws. pisma do ministra Henryka Kowalczyka

POLPIG

POLPIG zabrało głos ws. przedstawionego przez KE projektu wytycznych w sprawie pomocy państwa w sektorach rolnym i leśnym oraz na obszarach wiejskich.

Z inicjatwy „Hodowcy Razem”, Krajowy Związek Pracodawców- Producentów Trzody Chlewnej wraz z innymi zrzeszeniami hodowców, postanowił przeanalizować projekt Komisji Europejskiej z dnia 12 stycznia 2022 r. odnośnie wspomnianych wyżej kwestii i wystosować pismo do wicepremiera Henryka Kowalczyka.

Stanowisko POLPIG

Krajowy Związek Pracodawców- Producentów Trzody Chlewnej na swojej stronie internetowej opublikował komunikat o następującej treści: “POLPIG razem z innymi zrzeszeniami hodowców z inicjatywy „Hodowcy Razem” apeluje o pozostawienie w projekcie dotyczącym wytycznych w sprawie pomocy państwa w sektorach rolnym i leśnym oraz na obszarach wiejskich zmodyfikowane odstępstwo (147) aktualnych Wytycznych Unii Europejskiej w sprawie pomocy państwa w sektorach rolnym i leśnym oraz na obszarach wiejskich w latach 2014–2020 OJ C 204, 1.7.2014, p. 1–97 modyfikują punkt (154) opiniowanych nowych wytycznych nadając mu poniższe brzmienie:

(154) Na zasadzie odstępstwa od pkt 151 lit. c) pomoc można przyznać na zakup zwierząt:

a) należących do ras zagrożonych zgodnie z definicją w art. 2 pkt 24 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/101252 w wyniku podjęcia zobowiązań, o których mowa w pkt 208.
b) hodowlanych w celu poprawy jakości genetycznej stada, pod warunkiem że spełnia ono następujące warunki:

1) pomoc może być przyznawana wyłącznie na zakup zwierząt hodowlanych w celu poprawy jakości genetycznej stad bydła, owiec, kóz i świń;

2) do pomocy kwalifikują się tylko inwestycje, których celem jest poprawa jakości genetycznej stada poprzez zakup wysokiej jakości zwierząt hodowlanych – samców, jak i samic – zarejestrowanych w księgach lub rejestrach hodowlanych; w przypadku zastępowania istniejącego stada hodowlanego pomoc może zostać przyznana na zastąpienie zwierząt, które nie są zarejestrowane w księgach lub rejestrach hodowlanych oraz na zastąpienie zwierząt, które są zarejestrowane w księgach lub rejestrach hodowlanych, ale nie gwarantują optymalnego potencjału hodowlanego;

3) do otrzymania pomocy kwalifikują się jedynie aktywni zawodowo rolnicy;

4) należy kupować wyłącznie zwierzęta, które przez określony czas gwarantują optymalny potencjał hodowlany; w tym celu samice należy kupować wyłącznie przed urodzeniem przez nie pierwszego miotu;

5) zakupione zwierzęta należy trzymać w stadzie przez co najmniej trzy lata.” – czytamy w stanowisku.

POLPIG

Możliwości na podniesie jakości polskiego mięsa

POLPIG podnosi również kwestię związaną z zachowaniem możliwości dofinansowań zakupu zwierząt, którę mają gwarancję znacznie lepszej jakości genetycznej. Taką jakość uzyskiwałoby się wraz z pełni legalnym świadectwem zootechnicznym. Działania te odcinęłyby również pozytywne piętno w kwestii uzyskania jak najlepszej jakości genetycznej stada.

Ww. działania miałyby na celu podnieść jakość hodowanego, a później sprzedawanego mięsa oraz pomogłyby pogłębić neutralność klimatyczną hodowli oraz zmniejszyć koszty produkcji. Zdaniem POLPIG “Zaprzestanie wszystkich tych działań zaszkodziłoby nie tylko branży, ale i środowisku i konsumentom.”

Czytaj też: Raport Związku Polskie Mięso: Produkcja trzody chlewnej jest nieopłacalna

źródła: polpig.pl/ fot. pixabay.com

swiatrolnika.info 2023