Autor: Michał Rybka 09-12-2021 12:30:00

Kontrowersyjny odstrzał dzików w Wałbrzychu. PZŁ wydało oświadczenie

odstrzał

6 grudnia 2021 r. na osiedlu Podzamcze w Wałbrzychu miał miejsce odstrzał redukcyjny dzików wykonany na zlecenie Urzędu Miasta w Wałbrzychu.

Według Polskiego Związku Łowieckiego odstrzał miała zrealizować osoba fizyczna, która została wyłoniona przez tamtejszy Urząd Miejski. W oświadczeniu czytamy dalej, że nie było to polowanie i nie brało w nim udziału żadne koło łowieckie. Z relacji lokalnych mediów wiemy, iż do zdarzenia doszło w poniedziałek 6 grudnia wczesnym popołudniem między dwoma wieżowcami na Podzamczu. Miasto Wałbrzych już od pewnego czasu zmaga się z inwazją dzików, które na dobrą sprawę zamieszkały na dużych osiedlach i nawet w środku dnia stanowią zagrożenie dla mieszkańców miasta.

Odstrzał dzików na terenie miast jest oparty o decyzje władz

W oświadczeniu opublikowanym przez Polski Związek Łowiecki czytamy:odstrzal2 09.12

“Zarząd Główny Polskiego Związku Łowieckiego informuje, że zgodnie z art. 45 ust. 3 ustawy Prawo łowieckie, odstrzały redukcyjne na terenie miast realizowane są w oparciu o decyzje starosty powiatowego lub prezydenta miasta na prawach powiatu. Odstrzały takie nie są wykonywane w ramach przepisów ustawy Prawo łowieckie i nie są polowaniem”.

“Polski Związek Łowiecki nie ma nic wspólnego z planowaniem, realizacją czy nadzorem nad odstrzałem redukcyjnym. Uważa, że winien on być wykonany na zasadach ustalonych między urzędem miasta a konkretnym myśliwym wybranym do redukcji. Przepisy ustawy Prawo łowieckie stanowią, że niedopuszczalne jest oddawanie strzału do zwierzyny w odległości mniejszej niż 150 m od zabudowań. Dlatego też Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Wałbrzychu złożył 7 grudnia zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez osobę dokonującą odstrzału redukcyjnego. Dodatkowo wałbrzyski Rzecznik Dyscyplinarny Polskiego Związku Łowieckiego (odpowiednik prokuratury) wszczął z urzędu postępowanie dyscyplinarne w tej sprawie”.

Czytaj także: Walka z ASF: Ministerstwo rolnictwa planuje wielkie liczenie dzików

źródła:pzlow.pl/fot.pixabay.com

Author: Michał Rybka
Dziennikarz z zamiłowania i wykształcenia, pochodzący z kolebki polskiego rolnictwa – Wielkopolski. W wolnych chwilach pomaga rodzicom w pracy na roli oraz zgłębia tajniki dziennikarstwa z zakresu przyrody i polityki. Miłośnik pyrek z gzikiem.

Autor: Michał Rybka 18-01-2022 13:31:59

Rejony Żuromina i Mławy znalazły się poza czerwoną strefą ASF

Z jutrzejszym dniem rejony Żuromina i Mławy znajdą się poza czerwoną strefą związaną z wirusem ASF. Zmiany zajdą także w innych województwach.

Na stronie Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej opublikowano Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2022/65 z dnia 17 stycznia 2022 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/605 ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Zmiany dotyczą woj. mazowieckiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego.

Brak strefy czerwonej oznacza częściowe otwarcie się gospodarstw

Na mocy ww. rozporządzenia zdecydowana część powiatu żuromińskiego (poza gminą Siemiątkowo) i powiatu mławskiego (poza gminą Radzanów, Strzegowo, Stupsk) z obszaru z ograniczeniami III (strefa czerwona) przeniesiono do obszaru z ograniczeniami II (strefa różowa). Takie rozporządzenie będzie niosło pozytywne skutki, ponieważ rejony te charakteryzuje duża produkcja żywca.

Wszystkie te zmiany wejdą w życie w dniu 19.01. 2022 r.asf2 18.01

Procedura likwidacji ogniska ASF

Po wykryciu ogniska ASF wyznacza się wokół niego obszar zapowietrzony (o promieniu co najmniej 3 km) i obszar zagrożony (sięgający co najmniej 7 km poza obszar zapowietrzony). Gospodarstwo utrzymujące świnie, położone w obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym, wyznaczonym w związku z wystąpieniem ogniska ASF (obszary wymienione w rozporządzeniach powiatowego lekarza weterynarii lub Wojewody), obowiązuje bezwzględny zakaz wyprowadzania świń z tego gospodarstwa przez okres:

40 dni – w obszarze zapowietrzonym, przy czym zakaz wywozu świń z gospodarstw w obszarze zapowietrzonym może zostać skrócony do 30 dni, jeżeli na podstawie przeprowadzonych zgodnie z instrukcją diagnostyczną, intensywnych programów pobierania próbek i badań tych próbek wykluczono chorobę,
30 dni – w obszarze zagrożonym, przy czym zakaz wywozu świń z gospodarstw w obszarze zagrożonym może zostać skrócony do 21 dni, jeżeli na podstawie przeprowadzonych zgodnie z instrukcją diagnostyczną, intensywnych programów pobierania próbek i badań tych próbek wykluczono chorobę.

Po upływie opisanych wyżej okresów trzeba niezwłocznie zgłosić ten fakt u powiatowego lekarza weterynarii. Jest to bardzo ważne, bo takie zgłoszenie daje możliwość na transport zwierząt z gospodarstwa. Szczegółowe informacje o możliwości przemieszczenia świń z gospodarstw położonych na obszarze zapowietrzonym i zagrożonym można uzyskać u powiatowego lekarza weterynarii.

Czytaj także: Pomoc dla producentów świń dotkniętych ASF w 2021 roku

źródła:polpig.pl/fot.pexels.com

Autor: Michał Rybka 18-01-2022 01:00:00

Zbilansowane aminokwasy w paszach dla świń dadzą optymalny wzrost twojej hodowli

W żywieniu trzody chlewnej warto zadbać o zbilansowaną dietę. Pomóc w tym mogą aminokwasy w paszach dla świń, które oddziałują na właściwy wzrost i rozwój.

Zbilansowana dawka pokarmowa dla świń nie powinna opierać się wyłącznie na samym białku w paszy. Powinna zawierać w sobie również wartości biologiczne. Innymi słowy wartość biologiczna białka to zawartość aminokwasów odpowiadająca zapotrzebowaniu organizmu świni.

Aminokwasy dziela się na dwie grupy

Pierwszym rodzajem aminokwasów wchodzących w skład białka są te, które samodzielne syntezują się w organizmie zwierzęcia. Z kolei drugi rodzaj aminokawsów musi być dostaraczany świni w paszy, gdyż nie może się on samodzielnie syntezować. Do drugiej grupy możemy zaliczyć: lizynę, treoninę, metioninę, tryptofan, walinę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę oraz histydynę.

Skarmiając odpowiednie pasze, trzeba pamiętać, że odpowiedniej zawartości aminokwasów w składnikach pokarmowych paszy i odpowiednim stosunku aminokwasów względem siebie. Należy mieć świadomość, iż aminokwasowy skład jest różny w stosunku do składu białka ciał tuczników jak i składu mleka loch. Z tej racji już ok. 40 lat temu przyjęto termin białka idealnego, umożliwiający żywić świnie tak, aby dostarczone w paszach białko pokryło zapotrzebowanie na aminokwasy w proporcjach zbliżonych do składu ciała. Za najlepsze kryterium w dostępności dla organizmu zwierzęcego przyjmuje się strawność jelitową aminokwasów.aminokwaasy2

Aminokwasy w paszach dla świń – prawo Liebiga

W całym procesie znajduje zastosowanie również prawo Liebiga. Prawo to mówi, że składnik, którego jest najmniej w stosunku do potrzeb, będzie ograniczał wykorzystanie pozostałych składników, a w tym przypadku aminokwasów. Do najczęściej ograniczających aminokwaóe w paszach dla świń należą: lizyna, treonina, metionina i tryptofan. W związku z tym powinno być jak najwięcej aminokwasów, które są bardzo pożądane do odpowiedniego wzrostu i rozwoju świni.

Idąc dalej, nasze zwierze będzie potrzebowało mniejszego wysiłku na trawienie i przyswajanie paszy, jeśli ona wykaże wyższą zawartość białka biologicznego. Dobrze zbilansowane aminokwasy w paszach dla świń, to gwarancja mniejszej ilości problemów związanych z jej paszy, a przy okazji to gwarancja również mniejszrj produkcji amoniaku.

Aminokwasy w paszach dla świń i ich odpowiednie bilansowanie

Dla poszczególnych grup produkcyjnych świń zostały opracowane profile aminokwasowe po to, aby prawidłowo zbilansować aminokwasy egzogenne.

Lizyna to pierwszy aminokwas ograniczający biologiczną wartość białka w żywieniu świń. Jej wartość wynosi 100 i dopiero w następnej kolejności bilansuje się pod nią inne aminokwasy. Klasyfikacja innych aminokwasów tyczy się głównie metioniny z cystyną, treoniny i tryptofanu, ponieważ tylko te związki można bilansować podczas układania dawek pokarmowych w mieszankach paszowych.

Dla poszczególnych grup świń proporcje aminokwasów w paszy dla powinny oscylować w tych granicach: prosięta odsadzone – 100 : 60 : 65 : 18, warchlaki – 100 : 60 : 62 :18, tuczniki w pierwszym okresie tuczu – 100 : 65 : 67 :19, tuczniki w drugim okresie tuczu – 100 : 70 : 70 : 20. Dla loch uśredniony profil aminokwasowy powinien wynosić 100 : 65 : 68 : 19.

Zachowanie odpowiedniego profilu aminokwasowego w bilansowanej paszy umożliwia optymalne wykorzystanie białka paszy. Zachowanie tej zależności może nam pomóc w uzyskaniu jak najbardziej poprawnych i korzystnych wskaźników produkcyjnych hodowanych świń. Przy okazji ograniczymy także wydalanie azotu do środowiska. Z tego wynika, że przy bilansowaniu dawki pokarmowej dla poszczególnych grup świń musimy zwrócić uwagę na ogólną wartość paszy, a nie tylko na ogólną zawartą w niej ilość białka.