Autor: Polska Agencja Prasowa 25-11-2021 21:38:12

Prezes spółki PGE Baltica zrezygnowała ze stanowiska

PGE Baltica

Spółka PGE Baltica podała we czwartek informację, że prezes spółki Monika Morawiecka złożyła rezygnację ze stanowiska.

Monika Morawiecka złożyła rezygnację ze stanowiska prezesa spółki PGE, odpowiedzialnej za program budowy morskich farm wiatrowych w Grupie Kapitałowej PGE. Jak poinformowała spółka, Morawiecka, która kierowała PGE Baltica od lutego 2019 r., złożyła rezygnację 24 listopada, a w spółce pozostanie do 31 grudnia 2021 r.  W portfelu spółki są projekty o łącznej mocy rzędu 3,5 GW.

Rezygnacja prezesa spółki BalticaPGE Baltica prezes

Monika Morawiecka złożyła rezygnację ze stanowiska prezesa spółki PGE Baltica, odpowiedzialnej za program budowy morskich farm wiatrowych w Grupie Kapitałowej PGE - podała w czwartek spółka. W portfelu spółki są projekty o łącznej mocy rzędu 3,5 GW. Morawiecka pracowała w PGE od 2006 r. od 2010 r. odpowiadała za strategię Grupy Kapitałowej, m.in. proponowanie długoterminowych planów rozwoju zarówno w obszarze energetyki konwencjonalnej, jak i OZE, oraz za zarządzanie regulacyjne.

PGE Baltica odpowiada za budowę farm wiatrowych

PGE Baltica została powołana w styczniu 2019 r. i odpowiada za program budowy trzech farm wiatrowych na Bałtyku: Baltica-1, która w czerwcu 2020 roku otrzymała techniczne warunki przyłączenia do sieci przesyłowej dla mocy do 896 MW; Baltica-2, która w styczniu 2019 roku otrzymała od operatora sieci przesyłowej propozycję technicznych warunków przyłączenia do KSE dla 1489 MW, oraz Baltica-3 z umową przyłączeniową na maksymalnie 1045 MW.

Partnerem PGE w projekcie offshore jest duński Orsted. W maju 2021 r. spółki Orsteda objęły po 50 proc. udziałów w spółkach Baltica 2 oraz Baltica 3, płacąc ponad 680 mln zł.

Czytaj także: PGE i duński Orsted podpisały umowę ws. offshore

PAP/fot.pixabay.com